Forbrukerøkonom ber studenter stålsette seg for renteheving

Sentralbanksjef Øystein Olsen hevet i dag styringsrenten for første gang på syv år. Det kan ha store konsekvenser for deg som student.

Norges økonomi er på vei oppover, og for å bremse veksten har Norges Bank valgt å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Styringsrenten er renten bankene må forholde seg til med sine lån og innskudd. En heving kan dermed heve din rente som kunde i banken, samt resten av økonomien. Det forklarer Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

– Når styringsrenten stiger har historisk sett også bankene etter hvert fulgt opp med å sette opp sine utlåns- og innskuddsrenter. Er du student med boliglån får du dårligere råd fordi renteutgiftene dine vil øke, i takt med renteoppgangen, sier hun til NHH-Symposiet.

Nordmenns gjeld har økt med over 1200 milliarder kroner siden forrige gang renten ble hevet, og flere eksperter peker på at vi derfor er mer sårbare for en renteheving enn før.

Dyrere studielån

Det er ikke bare studenter med boliglån som vil kjenne det i svi i lommeboka. Alle med lån i Lånekassen blir også fattigere fremover som følge av rentehevingen.

– Ja, du må være forberedt på at Lånekassens rente også heves i kjølvannet av hevingen av styringsrenta, sier Reitan.

Forbrukerøkonomen påpeker likevel at det kan ta litt tid før du kjenner effekten av den økte renta.

Det vil ikke umiddelbart gå ut over studenter, da du først begynner å betale ned på lånet ditt når du er ferdig å studere, fortsetter hun.

Gladnyhet for enkelte

Selv om en renteheving er negativt for alle låntakere, er det til glede for sparingen din. En høyere styringsrente vil sannsynligvis føre til en høyere innskuddsrente i banken, slik at sparepengene dine vokser fortere.

– Sparer du i BSU, for eksempel, kan du forvente at også denne renten vil kunne øke på sikt, noe alle som sparer i BSU vil nyte godt av, sier Reitan.

Og er du utvekslingsstudent, er dette kanskje ekstra gledelige nyheter. Du får kanskje ekstra god råd dette semesteret!

– Vi må også være forberedt på at kronen kan styrke seg når styringsrenten heves. Ved å heve styringsrenten sender nemlig Norges Bank ut et signal om at forventingene til den norske økonomien er god, og dette har en tendens til å styrke kronekursen. Dette er gode nyheter for studenter som studerer utenlands. De vil få mer igjen for studiestøtten sin, som de får i norske kroner, sier hun.

Brace yourselves, renteheving is coming

Reitan sier det er viktig å være forberedt på hvilke konsekvenser rentehevingen har for deg, slik at du kan sette inn nødvendige tiltak.

– Jeg anbefaler alle med boliglån til å regne på hva en renteheving vil ha å si for din økonomi, sier hun.

Et av de anbefalte tiltakene Reitan kommer med er å betale ned mer på lånet enn du gjør i dag. Hun foreslår å øke innbetalingene tilsvarende rentehevingen, for at lånet totalt sett ikke skal bli dyrere.

– Ved å betale ned mer bygger du deg da opp en buffer som du kan tære på i tøffere tider, sier forbrukerøkonomen, sier Reitan.

Forbrukerøkonomen har også forslag til hvordan du skal få til å øke innbetalingene.

– For å frigi midler til nedbetaling kan du allerede nå begynne å stamme inn forbruket. Du gjør for eksempel lurt i å gå gjennom forbruket ditt, se hva du har brukt penger på det siste året. Da har du en visuell oversikt som gjør det lettere for deg å identifisere hvor du har rom for innsparing, avslutter Nordea-Reitan.

Karsten Gutterød Hauklien

Del denne nyheten, velg sosialt medium

Siste innlegg

Siste kommentarer

    Arkiv

    Kategorier

    Meta