Thøgersen om NHH-Symposiet:

 

– Ikke bare en strøidé

NHH-Symposiet 2019 er bare to steinkast og et halvt år unna. Øystein Thøgersen, rektor ved NHH, har deltatt på konferansen to ganger tidligere. Han beundrer det spesielle ved at konferansen er studentdrevet. Hans oppfordring er enkel: «besøk NHH-Symposiet».

Formelt har ikke rektoratet på NHH noe særlig å gjøre med NHH-Symposiet. Konferansen er i sin helhet skapt av studenter. Likevel: redaksjonen er samarbeidsinnstilt og satt oss derfor ned for å høre hva rektor Thøgersen mener om konferansen som setter skolen hans på hodet annethvert år.

– Det du umiddelbart merker er en unik entusiasme. Fra det øyeblikket du blir plukket opp på Flesland av en eller annen ivrig sjåfør, så skiller NHH-Symposiet seg fra andre møteplasser.

Planleggingen til vårens konferanse begynte allerede høsten 2017. Når aulaen åpnes for rundt 400 konferansedeltakere i mars, vil konferansen bestå av like mange sympsjonærer (bidragsytere red.anm).

– Man merker at det ligger utrolig mye innsats i planleggingen, over lang tid. Dette er ikke bare en strøidé som noen har fulgt opp. Den langsiktige planleggingen ser man igjen i det brede og dagsaktuelle fokuset.

En annen som har blitt imponert over studentpreget til konferansen er tidligere sympsjonær og nå konsulent i Geelmuyden Kiese, Runar Wiksnes. Han husker det sterke engasjementet han så blant både studenter og hvordan det smittet over på foredragsholdere da han selv var med å arrangere konferansen i 2013.

– Jeg husker det gjorde inntrykk hvor sterk lagfølelse alle hadde, hvor sterkt alle sympsjonærene ønsket å gjøre konferansen så bra som mulig. Folk kom med ideer, fant nye løsninger og gjorde alt for å overgå forventningene. Også husker jeg Xi Pei, sjef for Goldman Sachs i Beijing, som var keynote speaker, men likevel insisterte på å få ta mikrofonen og synge sammen med Big Business Band under banketten. Det er noe eget ved det hele.

Se hvilke foredragsholdere NHH-Symposiet har annonsert foreløpig

Et tema under oppbygning

NHH-Symposiet til våren vil blant annet ta for seg et sterkere Kina, et populistisk USA og et splittet Europa. Det konkrete temaet vil bli annonsert i løpet av høsten, og programseksjonen er i full gang med å snekre ferdig temaet. På to dager skal man prøve å se både på endringer i den globale maktbalansen, institusjoner som svekkes og hvordan det endrede mediebildet snart kun etterlater Symp-redaksjonen som en universelt oppfattet sannhet (redaksjonens merknad).

Alt det jeg har hørt så langt er svært spennende. Det tyder på at de gjør akkurat det jeg håper på, smiler Thøgersen.

Han fortsetter:

– Det her kunne man ha hatt en to ukers konferanse om. Dette er rett fokus i en verden hvor det økonomiske tyngdepunktet forskyves, og hvor teknologiske nyvinninger gjør at nye forretningsmodeller er globale fra start av. Et nytt mediebilde er alvorlig for demokratiet og er årsak til politiske spenninger i flere land, sier Thøgersen, og legger til at forskning og utdanningsinstitusjoner som NHH vil måtte spille en enda større rolle i tiden framover.

Wiksnes, som nå er i næringslivet og dermed en potensiell deltager, legger til:

– Fremveksten av populister og protestpartier er et spennende særtrekk i mange vestlige land, og det oppstår en interessant dynamikk på mange områder når Kinas innflytelse vokser, så disse temaene tror jeg mange vil la seg fascinere av. Når vi vet at mediebildet er skreddersydd for hver tilhører, gjør det noe med tilliten vi har til hverandre – og særlig meningsmotstanderne våre. Jeg håper vi fortsatt vil klare å finne gode løsninger med meningsmotstandere, selv om vi deler færre mediearenaer.

Det er altså ikke småtterier NHH-Symposiet skal gape over frem mot mars. Det er krevende å lage en konferanse fra bunnen av som skal være sterk nok til å konkurrere om beslutningstakernes tid. Skal vi tro Thøgersen, kan den faglige tyngden være nettopp det som gjør det hele mulig.

– Den store faglige, tematiske og globale bredden er nok ikke bare en styrke for de som deltar, men er nok noe som gjør det ekstra rikt og innsiktsfullt for de som jobber med det óg. Jeg gleder meg, avslutter Thøgersen.

Mads Parr Yksnøy

Del denne nyheten, velg sosialt medium